by lou

____

✧ Het is geen geheim dat ik veel liefde heb ontwikkeld voor meditatie (en ook voor mindfulness). Meditatie zorgt er voor dat je wordt terug geslingerd in het moment, de concentratie  wordt verbeterd, het stressniveau omlaag gaat, frustratie afneemt en je leert om gedachten en emoties los te kunnen laten. De automatische piloot wordt uitgeschakeld en soms kun je van een afstand kijken hoe jij met een bepaalde situatie omgaat. Hierdoor ontstaat ruimte. Ruimte om patronen en overtuigingen te doorbreken. Het vergroot je compassie vermogen, creëert harmonie, geluk en het geeft innerlijke rust (zo kan ik nog wel even doorgaan). Als je dit leest verwacht je dat de hele wereld elke dag op een berg doorbrengt in die oh-zo-fijne lotushouding (lees: benen in de knoop). Dat is natuurlijk gekkigheid, maar ondanks de vele voordelen en de ‘burn-out cultuur’ waar we ons in bevinden, zijn er maar weinig mensen die dagelijks een paar minuten in stilte kunnen verblijven. Hoe komt dat toch?

Als je voor het eerst het kussen opduikt om een (geleide) meditatie te doen, met een ellenlange-to-do-lijst in je hoofd dan is het resultaat onrust, waardoor je natuurlijk meteen van het kussen wilt springen. Dit zijn niet de beloofde resultaten die overal om je oren vliegen. Hoe komt dat nu eigenlijk en waarom moet je niet meteen opgeven?  Als je stilte toelaat of wanneer jij even stil wordt, dan komen de gedachten en emoties van de dag naar boven. Alles wat je bij je draagt van emoties tot gedachten, maar ook de never-ending-to-do-lijstjes spoken als één grote chaos door je hoofd. Ik kan je geruststellen dit is niet meer dan normaal. Alle beginnende meditatiebeoefenaars hebben dit ervaren. Zelfs na jaren mediteren kan het nog chaotisch zijn in je bovenkamer. Het kan ook zijn dat je juist frustratie voelt door de meditatie of dat er geen eind aan een sessie lijkt te komen. Dit is allemaal volstrekt normaal. Denk daarom ook vooral niet dat je het ‘niet kan’, want er valt simpelweg niets te kunnen. 

Goed, nu alle redenen om niet te mediteren onderuit zijn gehaald, hoop ik dat je toch nieuwsgierig bent wat meditatie voor jou kan betekenen. Maar hoe begin je met mediteren, zonder dat je meteen geïrriteerd het kussen afrent? Lees snel verder en volg onderstaand stappenplan voor jouw eerste meditatiesessie.

Stap 1 : lees hieronder wat meditatie nou echt is.

Meditatie is je volledige aandacht geven aan de ervaring van het huidige moment. Allereerst is het belangrijk om de aandacht te kunnen focussen. Een makkelijkere manier is teruggaan naar de ademhaling. Dit kun je gebruiken als je anker. Nu kan ik je alvast vertellen dat je gedachten afdwalen van de ademhaling. Ineens ben je je ervan bewust dat je met je gedachten bent bij het maken van een boodschappenlijstje (helemaal niet erg). Breng de aandacht met vriendelijkheid weer terug naar de ademhaling. Het afdwalen van de ademhaling betekent niet dat je iets verkeer doet of het niet kan. Het afdwalen van de aandacht is normaal en het enige wat je kunt doen is het met liefdevol je aandacht weer herstellen en terugbrengen naar de ademhaling. Tot slot is het belangrijk om alle gedachten en sensaties te observeren en voorbij te laten gaan. Tijdens de meditatie denken we nog steeds aan de never-ending-to-do-list, aan de kater van de vrijdagmiddag borrel en horen we ineens alle geluiden vanuit het verkeer alsof je er middenin zit. Deze gedachten hoeven je nu niet meer te storen. Probeer geen oordeel te geven aan deze gedachten en enkel te observeren. Je hoeft namelijk niets te veranderen, te bereiken of te snappen. Accepteer en omarm wat zich aandient, zonder het te willen veranderen. Het gaat om het huidige moment en daar word je weer naar terug geslingerd door naar je ankerpunt – de ademhaling – te bewegen.

Vergeet niet dat je gewoon gedachten mag hebben. Ons brein is geen machine die we met een aan-en-uit-knoop kunnen controleren (zou wel makkelijk zijn). Als je dus gedachten hebt dan ben je volkomen normaal! Door te mediteren kunnen we oefenen om de aandacht te focussen, de aandacht te herstellen, te accepteren wat zich aandient en ook te omarmen als dat niet lukt.

Stap 2: kies een rustgevend plekje, waar jij je veilig voelt en waar je niet gestoord wordt.

En néé je hoeft niet meteen een (duur) meditatiekussen te kopen of je benen te verstrengelen om verkrampt in een lotushouding te verblijven. Meditatie gaat over lief zijn voor jezelf. Als jij graag op een stoel wil zitten, doe dat vooral. Laat je niet tegenhouden door het standaard beeld dat wordt gecreëerd van mediterende mensen. Kijk wat voor jou passend is, waar jij je veilig voelt en waar je niet gestoord wordt.

Stap 3: kies een (geleide) meditatie om te starten.

Rome is ook niet in één dag gebouwd. Probeer het makkelijk te maken voor jezelf en niet meteen een uitdaging, waardoor je nooit meer wilt mediteren. Begin vooral met een korte meditatie, om niet meteen ontmoedigd te raken. Je kunt op je eigen tempo de tijd verlengen. Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends mijn kussen op te duiken, om zo in de stilte – als nog niemand is ontwaakt – even een moment met mezelf te hebben. Zo begin je fris aan de dag en komt er niet iets bij je never-ending-to-do-list. 

Tips: download de calm app (gratis kennismaking) of headspace (overigens zijn er vast nog meer van de apps, maar dit zijn degene die ik ken). Je kan op youtube op zoek gaan naar een geleide meditatie. Daar is het assortiment alleen reuze, en verdwaal je door alle keuze;). Wel kun je gaan voor een bodyscan of het tellen van de ademhaling tijdens een meditatie.  Je kunt natuurlijk ook hardcore de stilte opzoeken, het is maar net waar jouw voorkeur ligt.

Stap 4: herhaal de meditatie.

De kracht van meditatie zit in herhaling. Spreek met jezelf af dat je de oefening echt een kans geeft en herhaal de gekozen oefening minimaal 3 dagen (dus 3 keer). Probeer elke dag een me-moment te kiezen, ook al is het maar 5 of 10 minuten. Dit is makkelijker als je dit op een vast moment doet, om een routine in je leven te creëren.

Stap 5: wees lief voor jezelf.

Je bent begonnen met een nieuwe vaardigheid, dus geef het wat tijd. Leg jezelf geen verplichtingen op en stel geen hoge verwachtingen, maar wees mild voor jezelf. Meditatie gaat niet over zitten in de lotushouding. Meditatie gaat over goed voor jezelf zorgen. Ga vooral ergens op zitten waar jij je comfortabel bij voelt. Het is daarom heel vervelend als alles verkrampt en pijn doet door de houding waarin je verblijft. Neem daarom – vooral in het begin – een liefdevolle houding en luister naar de signalen van je lichaam.

Het mooie van mediteren is dat je niks fout kunt doen. Geniet dus vooral van het proces. Wees lief voor jezelf en geef jezelf een schouderklopje als je bent gaan mediteren. Wees vriendelijk voor alles wat zich aandient tijdens de meditatie. En remember: alles gaat voorbij.

Let’s share: ik vind het leuk als je hieronder jouw ervaringen deelt.

Namasté ♥

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *